Tartar gambori sa tartufima na kremu od inćuna i belog luka

Premda recept nije moj, želim da ga objavim jer spada u pet najboljih jela koje sam ikad probao. Osmislio ga je Filip iz Home, i čim sam probao momentalno je ušao u redovnu postavku u našoj kuhinji :) Meni je prosto neverovatno koliko je brutalna kombinacija gambora i tartufa. Da sve bude jos sjajnije – apsolutno nije potrebna neka napredna kulinarska tehnika ili tri dana vremena da bi se jelo pripremilo. Sama tehnika pripreme jela je jako slična receptu koji sam već objavio – tuni sa kari majonezom, tako da se neću ponovljati u opisu detalja pripreme. Prvo ću napraviti krem (odnosno – majonez),

Gambori sa celerom i pršutom na taljatelama

Ovo jelo zvuči kao pasta – a zapravo nije. Taljatela ima otprilike duplo manje po tanjiru nego da pravim pastu, ideja je samo da pokupe vrlo jak i intenzivan sos. Sasvim je ok umesto taljatela koristiti špagete ili lingvine. Ideju za kombinaciju celera i pršute sa gamborima sam dobio iz ABC restorana, to mi je jedno od omiljenijih jela tamo, a evo i kako izgleda moja ideja :)

Tuna tartar i majonez sa karijem

Kada nađete fantastičan komad tune, po meni je neoprostivi zločin stavljati ga u tiganj. Da živim bliže moru i mogu da osetim miris slane vode u tuni – ne bih je jeo ni na koji drugi način osim kao sashimi, ali posto je ovo (ipak) Beograd, da budem sasvim siguran opredelio sam se za ceviche – blagu marinadu baziranu na citrusnim kiselinama koja daje efekat termičke obrade mesa.