Reading time: 7 minutes
3 Comments

Zaboravite protokol i classy ponašanje tokom naručivanja i prezentacije vina. Ne želimo da izgledamo otmeno. Niti da impresioniramo devojke. Cilj je prost – u neprijateljskom okruženju restorana koji hoće da nam skine kožu s leđa i iscedi poslednji dinar izboksovati što bolje i što jeftinije vino.

Let’s face it – pijenje vina u restoranu je dosta skup hobi. Oni koji piju često i puno (khm…), obično znaju šta naručuju, a svoje greške plaćaju iskustvom i dubljim džepom. Za sve ostale, koji ne žele sticati iskustvo o trošku sopstevnog budžeta, evo par saveta koji zaista mogu puno značiti u situacijama kada ručak ili večeru želimo obogatiti flašom (ili dve, tri…) dobrog vina.

Scenario kojim svaka priča počinje je vrlo prost i uvek manje ili više isti. Osoba zadužena za serviranje (sommelier ili u manjim restoranima običan konobar) prezentuje vinsku kartu i drama počinje. Zdrava pretpostavka je da niste upoznati sa vinskom kartom (odnosno da većinu vina sa iste ne prepoznajete ili niste nikad pili), i ne preterano potkovani činjenicama da je 2004. u dolini Rhone bila odlična za Mourvèdre a 2005. dala najbolji Bordeaux u celoj deceniji – i to na obe obale Gironde. Uz par saveta i jednom malom vežbom koju morate sami za sebe uraditi saznaćete šta da nikad ne radite i i steći rutinu da možete sa vašim domaćinom u restoranu kvalitetno iskomunicirati i dobiti tačno ono sto želite.

Misterija čepa: kada konobar (ili sommelier) spusti čep pred vas ne mirišite ga, jer osim mirisa mokrog čepa ne znam šta drugo možete da očekujete?! Čep služi za vizuelnu inspekciju – ocenite da li je ispravan. Pogledajte ga, ne bi li uočili fizička oštećenja koja bi uzrokovala neispravnost vina. Prstima ga par puta stisnite sa nekoliko strana da vidite da nije isuviše mekan, tačnije suh i mrvljiv iznutra.

Pre nego pređemo na pet saveta za naručivanje vina, jedna jako bitna stvar. Da biste dobili vino koje želite ili bar približili kakav tip vina želite, morate ga znati opisati. Opisivanje vina ide jako teško ljudima koji nisu verzirani i obično se tu upletu. Daću par prostih vodilja kojim terminima opisivati vina. Samo ću ih nabacati, a vi ćete već prepoznati svoj ukus u tome :)

  • Stil vina: Robustno, elegantno… određuje ga sama sorta, na osnovu količine tanina. Tipično robustne sorte su C.Sauvignon, Shiraz, Nebbiolo (Barolo), sl. U “elegantnije” bi spadali Pinot Noir, Game, Barbera i recimo Merlot…
  • Karakter vina: voćno, zemljano, začinsko… donosi ga najviše sam terroir, odnosno izraz koji objedinjuje u sebi sortu, regiju, klimatske uslove i tip zemiljišta. Čak ni početnicima ne bi trebalo predstavljati problem da u omiljenim vinima razlikuju dominantno voćne arome od onih zemljanih/začinskih.
  • Barikiranost: barik (nagorena bačva u kojoj odležava vino) nosi prepoznatljive arome nadimljenosti i nesto diskretnije (prepoznatljive samo utreniranim alkoholičarima izrazito crvenih noseva) vanile, čokolade, raznih tipova drveta i začina. Štancovana juznoamerička (argentinska i čileanska) vina koja se nalaze po supermarketima su po pravilu jako barikirana (tzv. čips).
  • Mirisne note: Bilo bi bolje koristiti ih za opisivanje belih vina, kod crvenih je za početak dovoljno sommelieru preneti vaše preference po pitanju stila i karaktera vina. Mirisne note mozete jako lako odrediti kao voćne, cvetne i mineralne (vegetativne). Svako ko je nekad probao neko muskatno ili traminsko vino tačno zna šta znače cvetne arome. Voćne su vrlo jasne za prepoznati, a sve što nisu voćne i cvetne – mora da su mineralne :)

Ako krenete u ovim okvirima da “pamtite” vina koja vam se dopadaju, bićete i više nego sposobni da u restoranu uz samo par reči date sommelieru dovoljno informacija da vam sugeriše vino koje će sigurno biti po vašem ukusu. Primera radi, dovoljno će biti reći kako se vama dopadaju elegantna i voćna vina sa ne mnogo naglašenim barikom, ili recimo robustna barikirana.

Degustacija vina: kada konobar malo sipa da probate vino, to čini da biste pred njim potvrdili ispravnost flaše. Nema potrebe da ga muljajte pola sata kao da ispirate usta posle pranja zuba. Dovoljno je pomirisati. Ukoliko osetite miris sirćeta (oksidacija) ili buđi, “mokrog kartona”, to ukazuje na neispravnost. Uopšte nemojte da se brinete “a kako ću to da osetim?”. To je kao grip. Ako je tu – znaćete :)

#1: NIKAD ne naručujte “vino kuće”

Može biti zabavno probati vino kuće ako ste na proputovanju kolima kroz Francusku, pa doručkujete negde u Chablis-u. Za sve ostale destinacije na planeti – po definiciji to je najjeftinije vino kojeg se gazda restorana tog meseca dočepao jer niko drugi nije hteo da ga kupi po normalnoj ceni. Izbegavati u najširem luku.

#2: Konobar je vas prijatelj. Ili možda nije?

Savet konobara/sommeliera može biti od koristi, ali samo pod uslovom da je poznanik ili “vaš” čovek koga ste unazad posetama restoranu “kupili” dobrim napojnicama i koji će vam sugerisati zaista dobro vino. U suprotnom, vrlo je moguće da će vam sugerisati vino kojeg moraju da se reše sa stanja ili koje je menadžment naložio da se najviše nudi.

Ako predpostavimo da smo ušli u diskusiju sa sommelierom (pod uslovom da nismo – odmah skočiti na tačku #4 – Šta dalje?), ostaje pitanje kako kolegi sommelieru opisati vina koja se vama sviđaju u cilju kvalitetne preporuke. Tu treba primeniti gore pomenutu “vežbu” koju ćete, nadam se, savladati i opisati željeni stil vina koji vam se dopada, uz obaveznu napomenu o cenovnom rangu do kojeg ste spremni da idete (više o tome kasnije).

#3: Koje se vino najbolje prodaje?

Diskusija koja krene u tom pravcu odaje nezainteresovanost osoblja da vam se posveti dobrim savetom. Ako usvojite opisano u prethodnoj tačci, vi sami vise nikad nećete postaviti ovo pitanje. A ako konobar krene sa ovim argumentom – diskreditovao se momentalno, i dignite ruke od njega. Ja da sam sommelier (dobro, jesam ;p, ali ne radim u restoranu), nikad ne bih sugerisao vino bez da se prvo raspitam detaljno o ukusu gosta (šta voli da pije, šta mu se dopada) i naravno o tome šta je poručio od jela. Tek onda mozemo ući u priču o cenovnom rangu, i na kraju krenuti sa predlozima. Sve ostalo je čisti bullshit.

#4: Nema pomoći od konobara, šta dalje?

Tu bih sugerisao strategiju iz mog prethodnog članka: Underestimated Wine Regions. Ako ste na totalno nepoznatoj teritoriji sa vinskom kartom, ili sumnjate da konobar hoće da vam uvali mačku u džaku, prepušteni ste sebi. izbegavajte izvikane regije, pogotovo Francuze i Italijane. Portugalci, donekle Španci i nase komšije Slovenci mogu doneti puno radosti za malo para :) Takođe, pogledajte kao referencu moju Top 10 ispod 10 listu, većina izlistanih vina se moze naći u našim restoranima.

#5: CENA a.k.a. ne stidite se da direktno i otvoreno kažete koliko ste spremni da platite

S obzirom da restorani primenjuju različite taktike za određivanje cene vina, počev od kombinacije jeftine hrane i (pre)skupog vina pa na dalje, potreban nam je način da ugrubo odredimo da li je vinska karta precenjena ili nije. Pravilo je da su jeftina vina cenjena sa indeksom x2 ili x2.5 (do dva i po puta skuplje nego u prodavnici), a skuplja vina oko x1.5, x1.8. Zapamtite cene par najrasprosranjenijih vina u gradu, tipa Casillero del Diablo, ili line-up kuća Aleksandrović, Kovačević ili Radovanović i koristite ih kao referencu da li restoran “dere” sa cenama ili je korektan. Neretko viđam i da su vina cenjena x3 pa i više, i tu iz principa nikad ne bih naručio.

Budite potpuno opušteni i neposredni u saopštavanju konobaru koliko ste spremni da odvojite te večeri. Nema nikakve potrebe da uhćete i pufćete ako vam predloži neko vino ili dovodite sebe u situaciju da za svako ponuđeno pitate “a koliko to košta”. Odmah iznesite svoje namere, neka on brine o cenama – zato je tu. Budite vrlo oprezni ako vinska lista nema cene, ili ako nisu navedena godišta vina.

Za kraj – ništa gore od toga da budete osuđeni na flašu koja vam se ne sviđa, a pritom znate da morate da je debelo platite. Zato nemojte sebe dovoditi u tu situaciju i iskrostite svoju pregovaračku poziciju do maksimuma. Oklevajte. Pitajte. Oklevajte. Pa pitajte opet. Što bi rekao Alan Richman – It’s like sex on a first date. You’ll regret it if you’re not sure :)