Ovo mi je jedna od uspelijih kreacija. Losos je inače za mene prilično dosadna riba, ali je zato svugde dostupan i nije toliko skup kao ostale kvalitetnije vrste. Ako ste raspoloženi da se malo više “isprsite”, predlažem da isti recept napravite od grdobe, (bluefin) tune ili bakalara. Biće fantastično!

Wine pairing: Winkle Sauvignon 2012

Mala napomena – ovaj recept može da se napravi i mnogo brže nego što sam naveo, ali ako hoćete da dobijete lepu slojevitost ukusa osnovi preduslov je – vreme, da bi se svi ukusi proželi. Ideja je napraviti nešto što podseća na kobasicu, što u principu znači da se traži začinjenost sa dosta slojevitosti na paleti.

U procesor ću ubaciti lososa isečenog na kockice, sušeni paradajz, kapre, crne masline, beli luk, vlašac, ruzmarin, majčinu dušicu, peršun, krupno tucani biber (zeleni i crni), maslinovo ulje i so. Ako želite malo više ljutine – slobodno dodajte čili. Izblendovaću sve sastojke, i ostaviti ih u frižideru da odstoje 30-60 minuta.

1

Vodite računa da lososa lepo očistite od kostiju, ovo nije jelo gde želite da neko čupa kost iz usta i odlaže na ivicu tanjira.

Dok masa odležava u frižideru, spremiću beurre blanc. Prodinstaću crni luk, dodati riblji fond i belo vino, i redukovati na trećinu. Nakon toga ću masu procediti, dodati malo soka od crvenog grejpfruta da istaknem kiseline i krenuti sa dodavanjem putera – kockicu po kockicu, oko 80gr, puštajući ga da se lagano istopi.

2

Ovo je jako bitan momenat – morate skloniti šerpu sa vatre i dodavati hladan puter iz frižidera po malo. Ukoliko temperatura bude previsoka, doći će do razdvajanja lipida i vode iz putera i možete baciti sos i krenuti iz početka. Samo lagano :) 

Sos ću skloniti da se rashladi, i krenuti da pravim kobasicu. Raširiću celofan u koji ću spustiti i urolati masu, da bi zatim zatvaranjem jednog, pa drugog kraja polako istisno sav vazduh i napravio kompaktnu masu. Malo je pipavo, ali samo polako. Bitno je da ne ostanu “džepovi” sa vazduhom. Tako urolanu kobasicu treba ubaciti u šerpu ključale vode, i kuvati oko 10-12 minuta, zavisno od debljine iste. Nakon toga ću je izvaditi, ohladiti, i staviti u frižider na jedno 30 minuta da bi se stegla kako bih mogao da je isečem na komade, a da se ne raspadne.

3

Sada treba tostirati bavarsku kiflu. Naravno, iskoristite koju god želite vrstu peciva, ideja je samo da dobijemo sočan, hrskav komad hleba koji će fantastično da upije beurre blanc sos i da bude pratilac začinjenosti i kompleksnosti ukusa lososa.

Rastopiću komad (oko 30gr) putera sa belim lukom i ruzmarinom, i u njega dodati dve kriške kifle. Tostiraću to nekoliko minuta sa obe strane da hleb upije aromatizovani puter i skloniti sa vatre. U isti tiganj ubacujem isečene komade lososa tek radi prezentacije – da dobiju boju. 30 sekundi sa obe strane, i jelo je gotovo.

4

Za finiš, možete dodati još malo bibera i vlašca, mada imam utisak da bi i komadići nara legli fantastično. Nisam ih imao pri ruci.

Prijatno!

losos_kobasica