Reading time: 5 minutes
11 Comments

Kada se govori o startapima i preduzetništvu kod nas, često se preskače jedan jako bitan aspekt te priče – konkurencija. Na našim prostorima je prisutno dijametralno suprotno shvatanje ophođenja sa konkurencijom u odnosu na anglosaksonce i druga ekonomski otvorena tržišta. Mora li tako?

Koja je razlika između balkanaca i anglosaksonaca kada je u pitanu odnos sa konkurencijom? Kod nas se sa istom razgovara isključivo preko nišana.

Kalenić pijaca

Ja obožavam Kalence. Na stranu činjenica da je pravi raj za hedniste, postoji jedna jedinstvena stvar vezana za tu pijacu – može da se kupi organski gajeno voće i povrće. Postoji u gradu još par radnji (BioSpajz, i sl.), ali je ponuda ograničena i ne baš uvek najsvežija, tako da Kalence ostaje kao jedini izbor za one koji su spremni da plate nešto više za robu prvog kvaliteta. Elem, pod pokroviteljstvom Fonda za Organsku Srbiju postoje čak dve tezge na kojima se može naći organic. E sad, posto su u pitanju Srbi verovatno već pogađate u kakvom su odnosu te dve tezge….yup, oni ne pričaju međusobno :) Dakle, ne samo sto mučenici ne shvataju da bi saradnjom postigli mnogo više na duže staze, oni idu dotle da samo što ne bacaju petarde jedni drugima pod tezgu!

Dve tezge znače da dva tima istovremeno rade na edukaciji konzumenata i stvaranju potrebe za određenom vrstom robe, pogotovo što je u pitanju roba premium kvaliteta za koju je potrebno izgraditi poverenje i edukovati potrošače o prednostima iste. Dva tima rade na brendingu organic robe i poverenju kupaca; dva tima na ogromnoj Kalenić pijaci sa zilion tezgi ce lakše doći do preko potrebne vidljivosti kod potencijalnih potrošača. Ali iz njihove prizemne perspektive, onaj drugi samo krade kupce i bilo bi najbolje da ga pokosi masna kolera :)

Competition Validates Your Space!

Svi znamo za ovo, jel tako? Barem u teoriji. A koliko vas je zaista prišlo novom konkurentu na marketu da razmenite iskustva, a da pritom na umu nema najprizemniji vid špijunaže. “Problem” sa direktnom konkurencijom, između ostalog, je što vas tera da nađete unique selling proposition, i to je osnovna odlika otvorenog tržišta. Zamislite, morate imati nešto drugačije, bolje, jeftinije, ili prilagođeno potrebi uže grupe konzumenata (niša), umesto da korisnici hrle samo kod vas. Bolje da konkurenta strefi masna kolera, znam :)

Imao sam prošle nedelje sjajan razgovor sa Dennisom Mortensenom (CEO Visual Revenue-a) koji je – zamislite, moja konkurencija :) Pitao sam ga gde vidi NewsBeat u landscape-u analitike za publishere, s obzirom da napadaju iste tier-one publishere u NYC-u. Dennis je samo odgovorio “moguće da se borimo za iste kupce, ali ne vidim nas kao konkurenciju. Oni rade fantastičan reporting a mi dajemo odličan content recommendation”. Naravno, na stranu “politički korektan” odgovor, jasna je poenta iza date izjave.

Da li ste ikada bili na ručku sa svojim direktnim konkurentom i razmenjivali iskustva o tržištu?

Normalna je stvar je da konkurentski startupovi otvoreno razgovaraju i razmenjuju iskustva. Da ne bude zabune, biti “otvoren” ne znači odavati poslovne tajne. Pokušajte samo zamisliti kako bi silikonska dolina sa stotinama (hiljadama?) startapa izgledala da imaju balkanski mindset? :) Instagram, Color i Facebook (photo app) bi trebalo da imaju iskopane rovove ispred ofisa, a ne da sede za ručkom i otvoreno analiziraju probleme. Za razliku od nas sa Balkana – imaju kulturu zajedničkog rada i izbegavanja konflikta. I nikad ne kreću frontalno na nekog iz branše (to je poslednja opcija).

Be friendly. Have a good rapport.

Na ovim prostorima još nije prevaziđen koncept po kom konkurencija krade hleb i treba je eliminisati po svaku cenu. Ne, konkurenciju ne treba eliminisati, treba ostvariti bolju penetraciju na tržište – eliminisaće se sama, ukoliko ne nađe unique proposition. Međutim bitno je shvatiti da se za mnoge stvari borimo zajedno, i to je barijera koju vidim da je malo ko sa ovih prostora uspeo da otkloni iz glave. Pogotovo što je vrlo retka situacija da su dva startupa bukvalno direktna konkurencija. Obično napadaju isti problem iz relativno različitih uglova, ali se bore za manje-više iste klijente.

Ako konkurencija padne – to može biti loše i za vas i kompletnu industriju, jer potencijalni partneri i investitori mogu da se zabrinu više nego što bi trebalo. I obrnuto – veliki uspeh konkurencije privlači investicije u industriju. Razumevanje biznis modela konkurencije (pogotovo u early stage-u) vam može puno pomoći da verifikujete sopstveni koncept, ili mozda odlučite da promenite neke stvari, pa čak i pivot. A ono što vas razlikuje može biti upravo tačka oko koje može biti stvoreno strateško partnerstvo u nekom trenutku. Da li uopšte treba da spominjem da kvalitetna konkurencija podrazumeva i vrhunske inženjere kojima ćete imati pristup ako odskočite klasu iznad (nažalost, važi i obrnuto). Da se razumemo, ne govorim o preotimanju.

Govoreći uopšteno o razmeni iskustava kod nas (ne samo u domenu konkurencije), primetno je da je inženjerska ekipa mnogo dalje odmakla od biz ekipe. Imamo Software Scalability Belgrade, Mobile Monday, i sl. Biz ekipa zaista laguje po pitanju otvorene komunikacije i razmene iskustava. Istini za volju, programera ima mnogo više od osnivača startapa i kvalitetnih preduzetnika. Tanak izgovor, znam.

Startupi… Razgovarajte o rešavanju problema, razmenjujte iskustva o penetraciji na tržište, diskutujte o preprekama… pomozite jedni drugima da bi pomogli sebi. Možda onda i promenimo percepciju komunikacije sa konkurencijom.
p.s. Da li smo zreli za neki “Business Wednesday”? :)